11 Ocak 2016 Pazartesi

Beşamel Soslu Fırında Mantar

besamel soslu firinda mantar, firinda mantar tarifi, mantarli tarifler
Bu tarifi ilk kez denedim ve ailecek çok beğendik. Beşamel sos mantara çok yakıştı ve üzerine kaşar rendelemeden yapmama rağmen içerisinde peynir aroması var gibiydi ve çok hoşuma gitti. Bu ara sürekli mantarlı tarifler yapıyorum ee çünkü mantarı çok seviyorum. Mantarı sevmeyen birinin bile bunu tattığında fikrinin değişeceğinden eminim. Hadi hemen tarife geçiyorum ! :)

Malzemeler

  • 2 paket mantar veya 800 g mantar
  • 2-3 çarliston biber
  • 3 diş sarımsak (damak zevkinize göre azaltıp artırabilirsiniz)
  • Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
  • Dilerseniz üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz
Beşamel Sos İçin:
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 bardak süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Mantarlarımızı güzelce soyup saplarını koparmadan temizliyoruz. Saplarında etrafından ince ince soyabilirsiniz. Daha sonra yıkayıp şemsiye şeklinde kesiyoruz. Ne çok kalın ne de çok ince olmalı. Biberlerimizi yıkayıp doğruyoruz. Geniş bir tavada biberlerin suyunu buharlaştırıp ayçiçek yağımızı ilave ediyoruz. Hemen sarımsakların kabuklarını soyup minik minik doğruyor veya rendeliyoruz.
İşte size sarımsağın kabuklarını kolayca temizlemek için süper bir yöntem! Kalın bir bıçağı yanlamasına sarımsağın üstüne koyup 1 hamlede yumruğunuzla ezerseniz çok kolay bir şekilde kabuklarından arındırabilirsiniz. Daha sonra sarımsakları da biberlerle birlikte kavuruyoruz. Güzelce kavrulurken içerisine mantarlarımızı da ilave ediyoruz. Tavanın çok dolduğuna bakıp paniklemeyin, mantarlar zamanla küçülecektir. Yavaşça karıştırın ve hemen beşamel sosu yapmaya başlayın.

BEŞAMEL SOS YAPILIŞI:

Beşamel Sos yaparken dikkat edilecek bir püf nokta vardır. O da içerisine malzemeleri eklerken bile karıştırmayı bırakmamaktır. Öncelikle tereyağımızı bulabildiğimiz en ufak tencerede orta ateşte eritmek ve yağ kızmaya başladığında 1 kaşık un ekleyip sürekli karıştırmaktır. Kavurduğumuz unun kokusu çıkmaya başlayınca 2 bardak sütümüzü yavaşça ilave ederken bir yandan karıştırmayı ihmal etmiyoruz. Başta sıvı bir kıvamdayken zamanla muhallebi kıvamına gelecektir. Beşamel sosu karıştırırken arada mantarları da karıştırmayı unutmayın. Şimdi mantarlar ve beşamel sos pişerken fırınımızı 180-200 dereceye ayarlıyoruz. Beşamel sosumuzun kıvamı koyulaşınca kısık ateşte bi 3-5 dk daha pişiriyoruz ve 1 çay kaşığı tuz ile yarım çay kaşığı karabiberi ekliyoruz. Mantarlarımızın da tuzunu ilave edip ocaktan alıyoruz. Bir bor camın içerisine mantarlarımızı ilave edip beşamel sosumuzla güzelce harmanlıyoruz. Bu aşamadan sonra dilerseniz üzerine kaşar rendesi ekleyebilirsiniz. Ben eklemedim. Beşamel soslu mantarımızı önceden ısıttığımız fırınımıza koyup camın etrafına bulaşan beşamel sos koyulaşmaya başladığında pişmiş olduğunu anlıyoruz. Eğer kaşar rendesi eklediysek kaşarlar eriyene kadar pişiriyoruz. Yani kısa bir pişme süresi var. Daha sonra servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Link verilen yorumlar silinecektir!
Lütfen sadece tariflerle ilgili yorumlarınızı bırakınız.

DİKKAT!

Bu sayfada yer alan tüm fikir, tasarım, yazı ve fotoğraflar aksi belirtilmedikçe Mavi Papatyaya aittir ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu kapsamında koruma altındadır. İzinsiz olarak kopyalanması, kullanılması ve alıntı yapılması suç sayılmaktadır.

Blogumu buradan takip edin!

Tasarım: Mavi Papatya. Powered by Blogger.